Monday, December 5, 2011

Η τηλεοπτική κρίση κορυφώνεται - Το 2012 θα σκάσει η βόμβα!

Tο μεγάλο μπαμ έρχεται! Έλλειψη ρευστού, διακοπή χορήγησης δανείων από τράπεζες, δραματική μείωση των διαφημιστικών εσόδων, ελάχιστοι ως μηδαμινοί νέοι επενδυτές, απολύσεις προσωπικού, περικοπές μισθών, λουκέτα σε εταιρείες τηλεοπτικού προϊόντος, συρρίκνωση της παραγωγής, φθηνές λύσεις όπως ριάλιτι, ελάχιστα σίριαλ, σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των σταθμών, τηλε-αστέρες χωρίς κανάλια!
Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο τηλεοπτικό τοπίο και λίγο έως πολύ ταιριάζει με τη γενικότερη ατμόσφαιρα οικονομικής ανέχειας ή καλύτερα κατάρρευσης που υπάρχει στη χώρα.
Πάντως δυο μεγάλες αλλαγές μαγειρεύονται. Η συνεργασία του MEGA και του STAR αλλά και το πέρασμα του καναλιού ALPHA από τα χέρια του γερμανικού Ομίλου RTL στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά. Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις στην ελληνική μικρή οθόνη με την έλευση της νέας χρονιάς.
Αξίζει, λοιπόν, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα κανάλια...


ALPHA
Στον ALPHA όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και να αποχωρήσουν οι Γερμανοί. Προς το παρόν, το τοπίο είναι ομιχλώδες. Το μόνο που έγινε ήταν να βάλουν ιδέες και σ' άλλους σταθμούς, καταργώντας το πρωινό πρόγραμμα για να μην πληρώνουν έξτρα βάρδια τεχνικών.
STAR
Κάποτε το κανάλι ήταν το πιο νοικοκυρεμένο της αγοράς και όποιος έπιανε δουλειά εκεί ήταν σαν να δούλευε στο Δημόσιο ή να έμπαινε σε οικογενειακή επιχείρηση. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και στο STAR έχουν γίνει γερές περικοπές. Το κανάλι πλέον σκέφτεται σοβαρά την κατάργηση της πρωινής ζώνης και την καθιέρωση μιας βάρδιας τεχνικών. Όλα τα συμβόλαια στο STAR είναι σε αναδιαπραγμάτευση. Εξετάζεται επιτελικά στελέχη που έπαιρναν 10.000 ευρώ το μήνα να παίρνουν 2.500 ευρώ και να λένε και ευχαριστώ. Παράλληλα, εξετάζεται κα το ενδεχόμενο να συγχωνευθεί με το MEGA και να παίζει μόνο δυο δελτία ειδήσεων και ξένες ταινίες.
ΑΝΤ-1
Το 2011 που φεύγει έφερε έλλειψη ρευστότητας και περικοπές σε μισθούς. Το κανάλι θα συνεχίσει και με απολύσεις, ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα θα περιοριστεί σε φθηνές παραγωγές και όχι σε ελληνικές πολυδάπανες σειρές. Ωστόσο, ο Όμιλος ΑΝΤ-1 κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια και σε νέες μορφές τεχνολογίας.
MEGA
Συνεχίζει να παράγει πρόγραμμα, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο, καθώς το κόστος παραγωγής σειρών και σόου είναι υψηλό και η ρευστότητα στο κανάλι έχει μειωθεί δραματικά, με τους μετόχους των καναλιών να προτείνουν τη μειωμένη εργασία μέσα στην εβδομάδα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τρεις ημέρες και να αμείβονται ανάλογα, ώστε να μην ξεκινήσουν οι απολύσεις. Οι μέτοχοί του ψάχνουν για να δανειστούν και δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
(To Παρόν)

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews