Sunday, December 4, 2011

Στο Παρίσι στρέφονται σήμερα τα «μάτια της Ευρώπης»...


Σήμερα συναντώνται ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, στο Παρίσι, σε μια νέα προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο θα διατυπώσουν προτάσεις με στόχο την «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπη», η οποία απειλείται με κατάρρευση. Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους. Την Πέμπτη θα έχουν άλλη μια συνάντηση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.
«Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις», τόνισε ο Σαρκοζί την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.
Στόχος και των δύο είναι...


...η «επανίδρυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, όμως όπως έχει φανεί καθαρά οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση. Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων κάτι με τοποίο η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της.

newscode.gr

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews