Thursday, December 15, 2011

Ζωή να 'χουμε να τα θυμόμαστε ...

Είναι πολύ πιθανό το φετινό δώρο των Χριστουγέννων να είναι και το... τελευταίο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού η τρόικα βάζει πλέον ξεκάθαρα χέρι και στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Εν τω μεταξύ, εν όψει της επερχόμενης κατάργησης, αρκετοί επιχειρηματίες πληρώνουν μόνο το δώρο, το οποίο είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν πληρώνουν τους μισθούς. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αφού αναμένεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών εντός του 2012 περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις! Και σαν μην έφταναν αυτά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συζητιέται και η κατάργηση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και η άρση των περιορισμών σχετικά με τις απολύσεις για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, οι ελεγκτές εξετάζουν την πορεία των ήδη θεσμοθετημένων αλλαγών στα εργασιακά με την πλήρη απελευθέρωση σύναψης ατομικών συμβάσεων. 0 Κουτρουμάνης κρατάει κάποιες «αντιστάσεις» στην άρση της ρήτρας για τις απολύσεις στα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς μια τέτοια αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα να αντικαθίστανται παλιοί εργαζόμενοι που κοστίζουν ακριβότερα με νέους με χαμηλότερες αμοιβές και έτσι να μην υπάρχει αύξηση της απασχόλησης. αλλά ανακύκλωση εργαζομένων. Η τρόικα πάντως ζητά και την ακύρωση... των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής ΕΓΣΣΕ που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010, η οποία περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου ίου 2012. Από την αρχή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για αυτές τις αυξήσεις και τώρα φαίνεται ότι θα επιμείνει ώστε η κυβέρνηση να τις ακυρώσει και οι αποδοχές να παραμείνουν στα επίπεδα του 2009.
Ανάχωμα
Όσον αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τα τζιμάνια του υπουργείου Εργασίας νίπτουν τας χείρας τους και επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο εμπίπτει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, όπως άλλωστε και ο κατώτατος μισθός που ορίζεται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο μετά την κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών ενώσεων, των ομοσπονδιών και των σωματείων μέσω της αποδυνάμωσής τους, η τρόικα επιτίθεται ευθέως στους κορυφαίους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ).
Πριν από έναν χρόνο περίπου, πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι κοινωνικοί εταίροι σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται πιθανή συγχώνευση του 13ου και 14ου μισθού ως ανάχωμα στην απαίτηση της τρόικας για οριστική κατάργησή τους. Σ' αυτό είχαν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις, παρόλο που πρωτοστατούσαν κατά της συγχώνευσής τους, καθώς πέρσι, όπως και φέτος, δεν αναμένεται να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, αλλά στην κάλυψη υποχρεώσεων (κάρτες, δάνεια, έκτακτες εισφορές κ.λπ.) των νοικοκυριών.
Αδυναμία καταβολής
Ωστόσο, στο παραπάνω επιχείρημα φέτος έρχεται να προστεθεί η αδυναμία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων από πολλές επιχειρήσεις λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα, πολλοί επιχειρηματίες, προκειμένου να καταβάλουν το δώρο και να μην υποστούν ποινικές διώξεις και τη διαδικασία του αυτοφώρου, για να συγκεντρώσουν τα χρήματα καθυστερούν ή δεν καταβάλλουν τους τρέχοντες μισθούς. Ωι εκθέσεις τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνουν το δυσοίωνο μέλλον πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας αλλά και καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, περισσότερες από 145.000 εμπορικές επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις δύο, αναμένεται να προχωρήσουν σε... στάση πληρωμών το 2012, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της καθίζησης της αγοραστικής κίνησης, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και στο επίπεδο της απασχόλησης, καθώς μόνο 5 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται το προσεχές διάστημα να διαπραγματευτούν για το πώς θα διασφαλιστεί η ύπαρξη του 13ου και 14ου μισθού μέσω της συγχώνευσής τους μετά το 2013, οπότε λήγει η ΕΓΣΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης είχε εξεταστεί, αλλά υπήρχαν τεχνικές χρονοβόρες δυσκολίες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με βάση τον νέο αυξημένο μηνιαίο μισθό.

(Το Ποντίκι)

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews