Sunday, December 25, 2011

Η “μεγάλη πλάνη” για PSI και εκλογές

(του Μάνου Οικονομίδη)
H συζήτηση περί εκλογών στην Ελλάδα, επικεντρώνεται εσχάτως, με πρωτοβουλία των θυλάκων του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, στην έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI. Δηλαδή, με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι επιχειρείται να πειστούν να συναινέσουν εθελοντικά, στο «κούρεμα» των μελλοντικών κερδών τους από την επένδυσή τους στην Ελλάδα, σε ποσοστό 50%. Ή και μεγαλύτερο.
Ο… αστικός μύθος λοιπόν, περιγράφει το PSI ως το «Δισκοπότηρο», χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές, ώστε την κυβέρνηση Παπαδήμου να τη διαδεχτεί ένα κυβερνητικό σχήμα με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή.
Πρόκειται φυσικά, περί μύθου. Για τον πολύ απλό λόγο ότι εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται στο PSI, δηλαδή οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, εκπρόσωποι τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, άνθρωποι των αγορών, είναι κατεξοχήν εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πολιτική ως δρώσα εμπειρία. Όχι ως… υπόσχεση ή τήρηση ισορροπιών.
Για όλους αυτούς λοιπόν, η κυβέρνηση Παπαδήμου...
έχει ημερομηνία λήξης. Δεν είναι μακράς πνοής, αλλά συγκεκριμένης χρηστικότητας. Κατανοούν ότι, σε βάθος χρόνου, οι όποιες δεσμεύσεις λάβει, ακόμη κι αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που στήριξαν τη συγκρότησή της, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρηθούν. Τα πάντα ρει στην πολιτική, όπως και στην εξέλιξη των κοινωνιών.
Αυτό λοιπόν που θα ήθελαν οι αγορές, δηλαδή όσοι συμμετέχουν στο PSI είναι… εκλογές προχθές. Ώστε να λυθεί η προφανής εθνική εκκρεμότητα, να προκύψει κυβέρνηση από τη λαϊκή ετυμηγορία και όχι από άθροιση ψήφων στο Κοινοβούλιο, και εκείνη η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Εδώ βρίσκεται και η «ταμπακιέρα» του θέματος. Το κλειδί του PSI δεν είναι οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία για την υλοποίησή του. Είναι η… υλοποίησή του. Και για μια τέτοια υλοποίηση, χρειάζεται κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή η υλοποίηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «αγκάθι» που λέγεται βρετανικό δίκαιο, δηλαδή αξίωση εμπράγματων εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας, αν κάτι «πάει στραβά», και ταυτόχρονα εξαίρεση των ομολόγων που θα «κουρευτούν» από μια άλλη, μελλοντικά δυνητική… απομείωση.
Αυτό το γνωρίζουν καλά τα funds που συμμετέχουν στο PSI. Και η έμμεση πίεση που ασκούν με την απρόσμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποσκοπεί εκεί ακριβώς: Στο να προκύψει στην Ελλάδα νέα κυβέρνηση, η οποία και θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του PSI. Και την τήρηση των δεσμεύσεων.

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews