Tuesday, December 13, 2011

Σενάρια εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ;


Με τη Γαλλία να βρίσκεται μια ανάσα πριν την υποβάθμιση και τις αγορές να προεξοφλούν ότι εντός των ημερών η χώρα θα χάσει το «τριπλο Α», όλο και πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν πια ανοικτά για την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και συνεπακόλουθης κατάρρευσης της Ευρωζώνης.
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Les Echos ανέφερε μεταξυ άλλων πως «η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού».  H οικονομική εφημερίδα σχολιάζοντας τις προτάσεις του «Εθνικού Μετώπου» για εθελούσια αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ παρέθεσε και ένα «αποκαλυπτικό» σενάριο το οποίο εκπονήθηκε από...


...το ινστιτούτο Montaigne και εστίαζε στις επιπτώσεις για τη γαλλική οικονομία από την επιστροφή στο φράγκο.
Στο ίδιο μήκος κύμματος βρίσκεται και η Le Monde, που στο οικονομικό της ένθετο φιλοξενεί άρθρα και αναλύσεις τα οποία αφορούν σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί δυτικά του Ρήνου είναι πως το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα θα χάνονταν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ.
Πέραν των πολιτικών επιπτώσεων,  η έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από το ευρώ θα οδηγούσε σε καταστροφή τόσο το κοινό νόμισμα όσο και τη γαλλική οικονομία που θα έχανε «πόντους ανταγωνιστικότητας» καθώς θα υποχρεούτο σε υποτίμηση του «νέο φράγκου»  που θα άγγιζε το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ.

iefimerida.gr

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews