Thursday, December 15, 2011

Ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας


Στην εποχή των παγετώνων φαίνεται ότι εισήλθε η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη δραστηριότητα οι πιθανότητες για νέα ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο αυξάνονται επικίνδυνα.
Μάλιστα, στην πλειονότητά τους 34 οικονομικοί αναλυτές που έλαβαν μέρος σε σχετική δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναμένουν ένα οικονομικής στασιμότητας περιμένει την Ευρωζώνη κι αυτό δεν πρόκειται να το αποφύγει παρά τις όποιες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αποφάσεις που πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι αναλυτές αναμένουν ύφεση στην Ευρώπη, η οποία θα διαρκέσει δυο τρίμηνα.
Οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο δ' τρίμηνο του 2011 και 0,2% στο α' τρίμηνο του 2012 πριν ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια, ώστε για το σύνολο του 2012 η ανάπτυξη να κλείσει μηδενική.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,3%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009 και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 2,1%.
Την ίδια στιγμή το  γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προειδοποιώντας ότι...


...η κρίση επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.
Το Ifo περιμένει το γερμανικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά μόλις 0,4% το επόμενο έτος, μέγεθος σημαντικά υποδεέστερο από την ανάπτυξη του 2,3% που περίμενε το ινστιτούτο τον Ιούνιο του 2012.
Για το 2011, το Ifo περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, αντί για 3,3% που είχε εκτιμήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Economic and Monetary Affairs Committee – EMAC) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation -- EBF) έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2011 και μόλις 0,3% το 2012. Μάλιστα οι κίνδυνοι για ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη το 2012 είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
Κατά την άποψη των επικεφαλής οικονομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ευρωζώνης αρχικά προήλθε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων. Όμως, η αδυναμία εξεύρεσης μιας βιώσιμης μακροπρόθεσμης λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει συμβάλλει σε μια σημαντική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

e-parembasis.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews