Wednesday, November 30, 2011

Στον αέρα το deal Eurobank-Alpha (πληροφορίες φέρουν τον κ. Κωστόπουλο να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην φορτωθεί τα χρέη του Λάτση!)

Κλειστές βρήκε τις πόρτες των διεθνών οίκων στο Λονδίνο η πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Ο  έλληνας τραπεζίτης επισκέφτηκε το City για να διερευνήσει τις διαθέσεις των ξένων διαχειριστών σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η νέα τράπεζα Αlpha – Eurobank. Δυστυχώς όμως βρέθηκε προ εκπλήξεως. Οι πανίσχυροι επενδυτικοί δεν έδειξαν καμία διάθεση να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ και του διαμήνυσαν πως ούτε αυτοί ούτε οι πελάτες στους θα ρισκάρουν τα χρήματά τους σε ένα τόσο ρευστό οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι fund managers, πέραν της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και των σεναρίων περί χρεοκοπίας, αφορούσαν την άσχημη χρηματοοικονομική κατάσταση της Eurobank.
Σύμφωνα με λονδρέζικους επενδυτικούς κύκλους οι διαχειριστές εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι για τη μεγάλη έκθεση της Eurobank στα ελληνικά ομόλογα, η οποία ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ. Η Eurobank στο εννεάμηνο του 2011 κατέγραψε ζημίες 575 εκατ. ευρώ, καθώς συμπεριέλαβε και τις απομειώσεις από το αρχικό PSI, που προέβλεπε «κούρεμα» 21%. Με τη νέα συμφωνία για «κούρεμα» 50% οι ζημίες για την τράπεζα θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές θα είναι και οι απομειώσεις που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Black Rock, τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική εικόνα της νέας τράπεζας και γι’ αυτό οι διεθνείς οίκοι έδειξαν απροθυμία στο να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Aξιοσημείωτο επίσης είναι ότι...
στο 9μηνο η Εurobank αύξησε την εξάρτησή της από την ΕΚΤ και το ELA από 18 στα 25,5 δισ. ευρώ. Από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας η τράπεζα άντλησε 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού είπαν στον κ. Κωστόπουλο πως θα συμμετείχαν πολύ πιο εύκολα σε μία ΑΜΚ που θα έκανε μόνη της η Alpha Bank, καθώς η τράπεζα έχει πολύ μικρό χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Σημειώνεται πως η Alpha διαθέτει ομόλογα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικά επαρκείς δείκτες κεφαλαίου διαμορφώνουν μια αξιοπρεπή εικόνα για τον ισολογισμό της τράπεζας, κάτι το οποίο σχολίασαν θετικά οι ξένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Credit Suisse σε ανάλυσή της που σχολιάζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Βank τονίζει ότι η Alpha έχει χαμηλότερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα από τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αυτή η έκθεση θα αυξηθεί, με τη συγχώνευση με τη Eurobank. Ο συνδυασμός των δύο τραπεζών είναι μάλλον ακριβός, υπογραμμίζει ο οίκος.
Μετά από όλα αυτά ο κ. Κωστόπουλος γύρισε στην Αθήνα άπραγος αλλά και προβληματισμένος. Πλέον η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς αναβάλλεται για την ερχόμενη άνοιξη, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων για το PSI. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Eurobank EFG με την Alpha Bank γνωστοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. και άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω υποχρεωτικά μετατρέψιμων τίτλων που θα καλυφθούν από την Paramount από το Κατάρ. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό αναγκαστικά θα επικαιροποιηθεί όταν αποσαφηνιστούν πλήρως οι όροι και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) και από την άσκηση της Blackrock.
Μετά από όλα αυτά διάχυτη είναι η αίσθηση στους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους πως η μεγάλη έκθεση της Eurobank στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα την υλοποίηση της συγχώνευσης. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην Alpha, ο Κωστόπουλος έχει αρχίσει να δυσανασχετεί –μετά μάλιστα και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο- για τις ζημίες της Eurobank, τις οποίες θα φορτωθεί. Κάποιοι λένε πως τα πράγματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και πληροφορίες φέρουν τον κ. Κωστόπουλο να είπε σε στενούς τους συνεργάτες πως αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην φορτωθεί τα χρέη του Λάτση.
(sofokleous10.gr)

No comments:

Post a Comment

Pages

Search This Blog

Followers

Blog Archive

Total Pageviews